Kulturformidling via 3D-app

Udvikling af 3D-oplevelsesunivers til Geopark Odsherred.

I 2014 udviklede vi en app til Geopark Odsherred, som via augmented reality og et 3D-oplevelsesunivers lader brugeren rejse tusindvis af år tilbage i tiden. Vi har gjort det muligt at bruge mobil og tablet som et vindue til fortiden, hvorigennem man kan se landskabet i Odsherred som det så ud i bl.a. istiden og stenalderen.

Kunde:
Odsherred Kommune

Projekt:  
Geopark Odsherred – Landskabet som isen skabte

 

Naturen i Odsherred er et skoleeksempel på istidslandskab. De kendte Odsherred-buer er randmoræner, som blev dannet af gletsjerfremstød i slutningen af sidste istid, og som nu tårner sig op over det lave omkringliggende landskab.

Det 3. højeste punkt på Sjælland er Vejrhøj, hvorfra der er en imponerende udsigt over den flade, inddæmmede Lammefjord og Sejerøbugten.

Vejrhøj er et populært besøgssted for både turister, skoleklasser og de lokale. Geopark Odsherred ønskede at formidle hvordan landskabet her har ændret sig gennem tiderne – både som resultat af istiden og af menneskeskabte tiltag – på en levende måde, som kunne fange især de unge skoleelevers interesse.

  • Grundig research: Vi rådførte os bl.a. med en geolog fra Københavns Universitet for at blive klogere på istidslandskab, og studerede billeder fra Odsherred Lokalarkiv for at se hvordan Vejrhøj og det omkringliggende landbrugslandskab så ud i år 1920.
  • 3D-universet: Vi opbyggede landskaber tilhørende fire forskellige tider (fra 25.000 år siden frem til år 1920), som man formoder de kan have set ud fra det sted, hvor Vejrhøj nu ligger.
  • Teknologien: Vha. mobilteknologiens kompas og gyrometer gjorde vi app’en til et interaktivt oplevelsesunivers, hvor brugeren med sin mobile enhed i hånden kan kigge rundt på landskabet i alle retninger omkring sig.

Indtil videre er app’en blevet testet på en gruppe folkeskoleelever, som afprøvede den i forbindelse med en skoleudflugt til Vejrhøj. Eleverne var generelt yderst begejstrede og udviste stor fordybning i udforskningen af det virtuelle landskab. Mammutterne var særligt populære!

75% svarede efterfølgende, at de synes det giver mening, at bruge app’en som en del af undervisningen.

Ipad_shot_ice_no_back
Play_Store_Icon_small